Verslag RCAMF bijeenkomst 13 juni 2022

Maandagavond 13-6-2022  was het weer een drukte van jewelste op de bijeenkomst van de RCAMF Groep. Ook de Zoom stond open, waar veel gebruikers aanwezig waren die er fysiek niet bij konden zijn. Na het rondje koffie/thee/chocomel/water konden we na 20:00 uur gelijk los en hebben  we het gehad over een aantal zaken.

Edwin – PA1EDL gaf aan dat het soldeerboutproject goed aanslaat en dat steeds meer mensen zich aanmelden om ook mee te mogen doen. Gelukkig zijn de eerste spullen ook al in redelijke aantallen binnen.

Het geheel begint al aardig vorm te krijgen. Ook Casper en Edwin hebben dus last van het fenomeen dat de onderdelen “nauwelijks” te krijgen zijn maar na veel zoeken op internet krijgen ze het toch voor elkaar. De onderdelen druppelen langzaam binnen en de pakketdienst krijgt er een behoorlijke sik van. Maar intussen moeten enkel nog de voeding, het kastje, een tweetal ic’s en connectoren binnenkomen. We moeten wel geduld hebben voor iets moois. Ook hebben ze een soort mal gemaakt die als maatvoering moet dienen voor het frezen.

Nico – PD0RWM en Casper – PA1CJ zijn bezig met een handsfree communicatieset voor mobiel gebruik. Nico had al wat oplossingen voor microfoons mee genomen, die goede mogelijkheden bieden. Casper heeft de eerst proeven met de microfoon en microfoonversterker al gedaan en laat daar aanstaande maandag het een en ander van zien en horen. Kortom, ook daar worden dus vorderingen gemaakt.

Voor onze trip naar Friedrichshafen aan de Bodensee worden de laatste zaken geregeld en  aanstaande maandag 20-6-2022 worden daar afspraken over gemaakt.

Hierna kwam Gerard – PD0JEW aan het woord over wetgeving en juridische zaken omtrent het mobiele gebruik van onze zendontvangers tijdens het rijden. Daar zijn wel wat onduidelijkheden over. Wat mag wel en wat mag niet en vanaf wanneer gelden die regels.

Óók één van de onduidelijkheden is of we onze microfoon nog wel in de hand mogen houden of dat er een handsfree installatie voor nodig is.

Wat duidelijk naar voren komt is, dat het wetsartikel al vanaf juni 2019 ingegaan is en dat daar in staat dat het verboden is om communicatie-middelen en andere elektronische  middelen onder het rijden in de hand te houden. Een microfoon mag dus wél maar een portofoon mag niet!! Of de portofoon moet voorzien zijn van een handmicrofoon en dat de portofoon zelf in bijv. een klembeugel zit. Maar let op, het moet ten alle tijde de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen, want bij een gebeurtenis waarbij je betrokken bent kan er een bekeuring volgen of wel een art. 5 procedure.

Er kwamen natuurlijk gelijk wat vragen los en daarom hebben we hier een paar wetsartikelen bijgevoegd voor in de auto om in het handschoenenvak te leggen. Evert – PE1DON heeft over dit onderwerp een aantal documenten gevonden en hieronder geplaatst. Met name het tweede document wordt aangeraden om uit te printen en in de auto te leggen. Dit maakt het eenvoudiger om het artikel uit te leggen aan ” oom-agent”

De publicatie van artikel 61 in de staatscourant
De toelichting van Artikel 61. Print dit uit en leg dat in de auto

 

 

 

 

 

 

Rient – PA3GXP was bezig om in een kleine groep nog wat uitleg te geven in het kader van de opleiding en al met al was het al snel weer 22:00 uur. Tijd om de boel weer af te sluiten.

Komende maandag 20-6-2022 is de volgende bijeenkomst van de RCAMF Groep bij De Ridder Lastechniek in Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *