RC AMF bijeenkomst op maandag 23 oktober 2023

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op 23-10-2023 was weer compleet met Adriaan – PA1LIO, die terug was in Nederland, na een tijdje in Zuid-Duitsland doorgebracht te hebben.

Aangekomen bij de loods was Jan – PD3JSP al begonnen met de stoelen klaar te zetten en konden we samen met Jaap – PD5ISW de rest in orde maken, zodat alles gereed was voor de bezoekers die zouden komen.

Natuurlijk stond, zoals gewoonlijk, MS Teams open zodat Rick – NL14012 er ook weer bij kon zijn en daardoor met alles kon meegenieten. Kortom, je hoeft niet in Amersfoort te zijn om er toch bij te kunnen zijn.

Kort voor 19:00 uur kwamen de bezoekers achter elkaar binnen zodat we mooi rond 19:30 uur van start konden gaan met wat berichten. Leo was snipverkouden en gaf aan dat hij niet kwam. Ook Carl was zéker niet fit en was daardoor ook niet aanwezig. Beide heren beterschap gewenst en dat ze natuurlijk weer gauw kunnen komen.

In de media kwam natuurlijk het verhaal naar voren omtrent het zoek raken van een groot aantal C2000 portofoons en wat er mee gedaan kon worden. NIETS dus. Vermoedelijk zijn ze ergens in een la, kast, bus of auto beland na een politieactie en zijn deze niet op de goede plaats terug gekomen. Maar wees niet ongerust, we kunnen er als zendamateurs niets mee. Ook voor een andere vinder van zo’n portofoon is deze onbruikbaar.

Het was hierna al weer snel 20:00 uur en gingen Edwin – PA1EDL en Ron – PA3DAM met de cursisten naar boven voor het vervolg van het zich bekwamen in het morse seinen.

Een deel van de overgebleven bezoekers wisselden van gedachten om een begin te maken met het bouwen van de verticale HF antenne die door Rob – PD5BUS en Jan – PD0HGQ al gemaakte zijn. Deze heren zullen dan ook het project begeleiden.

Aanstaande maandag 30-10-2023 gaat dit project van start en de aluminium buizen zijn al aanwezig. We kunnen deze op maat gaan maken en dan word het knutselen!!

Zie onderstaand verhaal van beide heren, op papier gezet door Rob:

Hierbij de info waarom we met deze antenne zijn begonnen. Met wij bedoel ik Jan – PD0HGQ en Rob – PD5BUS. Gewoon, we zochten een antenne die simpel op te bouwen is en die goed tot redelijk werkt. We weten heus wel, een wonderantenne bestaat niet, anders zou die allang zijn uitgevonden.

Maar oké, ik zag een matching-unit van een Hygain vertical,  had hem opengemaakt en wat ik zag was een 1:4 balun met een 1:1 balun. En dit liet ik maar zo.

We waren van plan een vertical te maken en dat is dus de breedband antenne van G8JNJ geworden. Werkt wel maar je bent ongeveer 60% van je vermogen kwijt… Dus dat moest even anders.

Op een gegeven moment kwamen we de Rybakov antenne tegen . Een paar keer op YouTube gekeken hoe ze die gebouwd hadden. Ze waren vol lof over die antenne. Ben zelf nogal sceptisch over die antenne totdat ik zag dat ze een 1:4 balun met een mantelstroomfilter gebruikten… (Hygain vertical…???)

Dus wij dachten, het is de moeite wel waard om deze antenne na te bouwen en dan uit te proberen.

De originele configuratie is een antenne van 7.60 mtr tot 8.30 mtr, gevoed door een 1:4 balun. De lengte is niet kritisch, maar hij mag NIET in resonantie staan voor de banden waar je op gaat werken.

Je hebt dus altijd een antennetuner nodig. En ja, je hebt ook radialen nodig OF een ander soort van ground…., en op dat andere soort van ground zijn we verder gegaan, want ìk kan geen radialen kwijt van 7 meter of meer.

Dus hebben we aan het zinken dak van de schuur een draad gesoldeerd en deze aan de antenne vastgemaakt . Nog een paar stukken los draad erbij gezet en proberen maar. De set met autotuner aangezet en kijken wat hij zou doen.

Het ging redelijk, maar het was voor mijn gevoel niet lekker. Hetzelfde gevoel had Jan ook. Alles uitgeprobeerd, maar het was dito.

We dachten weer aan de Hygain….. Dus mantelstroomfilter ertussen. Het was meteen een 100% verbetering!

Eerst had ik hem op 7.60 mtr gezet. De antenne werkte dan het beste op 20mtr en 10mtr. Daarna op 8.30 mtr gezet en hij werkte dan beter op 20mtr en 40mtr, waarbij ik moet zeggen dat hij op 20mtr beter werkte dan de langdraadantenne. Bij deze nog een aantal foto’s.

                   

                   

                 

Voor mij is deze antenne een blijvertje, 73’s de Rob – PD5BUS.

Wilt u nu ook, als u dit alles gelezen hebt, de bijeenkomst van de RCAMF Groep bijwonen dan is het daar a.s. maandag 30-10-2023 de goede gelegenheid voor.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

73’s de Jan – PD0AUQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *