RC AMF bijeenkomst op maandag 17 oktober 2022

De bijeenkomst van de RCAMF Groep op maandagavond 17-10-2022 stond in het thema van ons zelfbouwproject van de  Weller soldeerbout.

De ruimte bij Groeneveld was om 19:00 uur open, waarna de mensen al snel binnen kwamen. Ook Floor van Ewijk van de firma Romex B.V. was al vroeg aanwezig om zijn attributen van Weller op te stellen.

Nadat iedereen wat te drinken had genomen en een versnapering van Ronald had gegeten vanwege zijn nieuwe call PA0RMN, konden we om 19:30 uur beginnen met de mededeling, dat de belangstelling voor de BBQ op vrijdag 21-10-2022 groot is, wat dus betekent dat er veel mensen aanwezig zullen zijn, maar ook dat de voorbereiding daarvoor al helemaal rond is. Het is de bedoeling dat iedereen die zich opgegeven heeft ongeveer 17:00 uur aanwezig is, waarna we om plusminus 18:00 uur kunnen beginnen. We gaan het lekkers bestellen en er is mooi weer besteld. Kortom het gaat bij de RCAMF Groep een hele happening worden.

Na deze mededeling kreeg Floor van Ewijk het woord voor de lezing over de Weller producten. Er waren ook een paar gebruikers op de Zoom aanwezig, die het op deze manier konden bijwonen.

                   

Er was van Weller ook een PowerPoint presentatie beschikbaar. Ook werden er twee schitterende filmpjes over de Weller producten getoond met tekst en uitleg, waar wij, op een gegeven moment, bij de soldeerstiften uit kwamen die wij nodig zouden moeten hebben. Floor kon dat heel goed uitleggen, want al gauw bleek dat we voor een deel de verkeerde soldeerstiften hadden uitgezocht, die we dus eigenlijk helemaal niet nodig hebben.

Ook het solderen op zich kreeg de nodige aandacht, want een soldeerstift met een spitse punt is niet de beste oplossing, maar een soldeer stift met de vorm van een kleine schroevendraaier wel.

De soldeerstiften zijn speciaal gemaakt om het soldeer vast te houden, maar het is niet de bedoeling dat je het soldeer eerst op de soldeerpunt doet voor het monteren van het SMD component. Het SMD component gaat dan drijven en je kunt het dan moeilijk op de daarvoor bestemde plek op de print te krijgen. Wel is het zo dat je het component op de print moet hebben en dan met de soldeerpunt tegelijk de tin aanbrengen.

          

Ook het gebruik van de soldeer middelen, zoals de soldeerflux  met tin en lood  en de flux met loodvrije tin passeerden de revue . Floor vertelde dat, bij het solderen met loodvrije tin, voorzichtigheid is geboden bij het gebruik daarvan, want de vrijkomende damp daarvan is gevaarlijk en ongezond. Dus een goede afzuiging of ventilatie is gewenst. Het kan dan wel beter zijn voor het milieu, maar zeker niet voor je gezondheid. Het solderen met tin en lood, voor een beter eindresultaat, heeft eigenlijk de voorkeur. Dus het RoHS etiket is mooi, maar zeker niet voor ons als gebruikers met de soldeerbout.

Floor had ook nog een attribuut bij zich om de statische elektriciteit aan te tonen die men zelf veroorzaakt. Iedereen heeft de mogelijkheid gehad, met twee mensen die ieder een kant van een display vasthouden, om te constateren dat het display oplicht door met je voeten over een stuk plastic te schuiven. Goede aarding bij het solderen is dus een must.

                   

Om 21:15 uur was Floor klaar  met de lezing en konden de bezoekers uitgebreid de Weller Producten bekijken. Hierna en tijdens het bekijken gaf hij nog antwoord op de vele vragen die de mensen hadden. We kunnen wel vaststellen dat we allemaal een hoop wijzer zijn geworden omtrent het gebruik van de soldeerbout.

Het was daarna al snel 22:15 uur en werd het tijd om naar huis te gaan, met speciale dank aan Floor van Ewijk van de firma Romex B.V. die voor een schitterende lezing had gezorgd.

Wilt u nu ook een bijeenkomst van de RCAMF Groep bijwonen dan is hiervoor gelegenheid op 24-10-2022 op de Vanadiumweg 20A in Amersfoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *