RC AMF bijeenkomst op maandag 13 november 2023

De bijeenkomst van de RCAMF groep op 13-11-2023 was wel een heel bijzondere. Na overleg van Casper – PA1CJ met Jaap Borst stond er voor vanavond een lezing op het programma over één van de Piraten Radio zeezenders, namelijk Radio Veronica, wat nu de huidige Omroepstichting Veronica is.

Deze lezing werd verzorgd door Gerton – PD0G en Jaap Borst, één van de nog levende technici, die aan boord heeft gewerkt op de zeezender Radio Veronica, ons allen wel bekend.

De oud-Amersfoorters, die in de telecomwereld zaten, weten wel dat er hier een paar bekend waren. Deze hebben later ook hun zendexamen gedaan waarna ze hun roepletters hebben gekregen.

Maar eerst even terug naar het begin. ‘s Middags was er door Gerton en mij eerst getest of het één en ander goed werkte en dat deed het gelukkig ook allemaal.

Rond 18:30 uur waren Jaap – PD5ISW, Adriaan – PA1LIO en Gerton – PD0G er al. Ik kwam wat later binnen, maar dat was gelukkig geen probleem. ’s Middags was voor een groot deel alles al klaar gezet en zo konden we dus snel vooruit.

Van tevoren hadden we aangekondigd dat we graag om 19:15 uur wilden beginnen. MS Teams stond weer open, waar Nico – PA0NHC zich meldde om er ook bij te kunnen zijn. Hij woont tegenwoordig in De Meern bij Utrecht.

De ruimte was snel gevuld, zodat we inderdaad om 19:15 uur van start konden gaan. Er was maar één mededeling en dat was dat Ronald – PA0RMN weer een jaar ouder was geworden. Hij gaf aan dat hij wat lekkers had meegenomen voor bij de koffie.

Daarna kon Gerton van start gaan met een PowerPointpresentatie met een aantal mooie foto’s en geluidsfragmenten die ons dus echt vijf decennia terug brachten in de tijd!!

                   

                  

Na Gerton kwam Jaap Borst aan het woord. Hij kon mooi voor ons het één en ander verduidelijken, zoals dat de Dj’s niet aan boord van het zendschip waren maar dat er toonbanden werden gestart, en dat de dames en heren Dj’s mooi in een studio in Hilversum zaten waar de opnamen werden gemaakt. Zie de twee foto’s waar Jaap Borst achter de tafels op het zendschip bezig is. De toonbanden werden dus per schip naar het zendschip vervoerd om daar te worden uitgezonden.

                   

Daarna kwamen de verhalen over de antennes en zender eindtrappen aan de orde. Ook de stroomvoorziening van de 8 kV, die nodig was voor de zender, kwam natuurlijk voorbij.  Alsook de ombouw van de bekende 192 mtr naar 538 mtr kwam nog ter sprake.

                   

De tijd vloog voorbij en na enig overleg werd er besloten om de CW les deze avond te laten vervallen, zodat we met z’n allen nog een tijdje van de mooie verhalen van Jaap Borst konden genieten.

                   

Gerton had een schaalmodel van het zendschip Veronica gemaakt en deze stond de gehele avond prominent op tafel, die dan ook door velen uitgebreid werd bewonderd.

Zelfs de antennes waren natuurgetrouw nagebouwd en dat werd op deze manier goed verduidelijkt. Al met al kunnen we terug kijken op een mooie lezing van een stukje geschiedenis over de vervlogen tijden van de zeezender Radio Veronica.

Wilt u nu ook, als u dit gelezen hebt, de bijeenkomst van de RCAMF Groep bijwonen dan is het daar a.s. maandag 20-11-2023 de goede gelegenheid voor.

Het is bij Groeneveld, Vanadiumweg 20A in Amersfoort. Het is het hek door en dan helemaal naar achteren. De ruimte is open om 19:00 uur en we sluiten de avond weer af om ongeveer 22:00 uur.

73’s de Jan – PD0AUQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *