Verslag RCAMF bijeenkomst op maandag 6 december 2021

Het was afgelopen maandagavond, 06-12-2021, weer een mooie Zoom bijeenkomst bij RC-AMF.

Erik – PE1RQF had gemeld een lezing voor zijn rekening te willen nemen van de upgrade van de 23cm repeater PI6AMF voor aan het begin van de Zoom avond. Een lezing met Zoom is eigenlijk een mooie feestje, iedereen zit namelijk op de eerste rij en je kunt alles zien en horen, je hoeft er dus niets van te missen. Erik had zijn lezing dan ook goed voorbereid met een fraaie PowerPoint presentatie (zie de PowerPointpresentatie) en met al deze technische mogelijkheden werd het ook een duidelijk verhaal.

De repeater PI6AMF was van origine ooit gemaakt als een Packet TRX-link zend/ontvanger, bedoeld voor in de 23cm band. Deze packet TRX-link zend/ontvanger is door Ulli DL8SE uit Ulm ontworpen en daarna aangepast om als repeater dienst te gaan doen. Ook de repeater PI6NOS gebruikt hetzelfde ontwerp.

Een minpunt hiervan is, zo is gebleken, dat het ondoenlijk is om stabiel op de frequentie te blijven, zowel ontvanger als zender liepen beiden wat van de vaste frequentie weg. Daar de zender en de ontvanger een eigen kristal hebben, kunnen de frequenties onafhankelijk van elkaar weg lopen in het frequentie bereik.

Erik heeft daar onderzoek naar gedaan en het idee was, om het ontwerp aan te passen met gebruik van een synthesizer, die zowel voor de zender als de ontvanger zijn werk ging doen. Dit hele ontwerp pasgemaakt aan de hand van bestaande materialen en zie daar, het probleem van het verlopen van de frequenties bleek in één keer opgelost te zijn.

Kortom een mooi stukje knutselwerk door Erik, waar de gebruikers van PI6AMF zeker hun voordeel van zullen hebben. Erik bedankt voor de vele uren (lees dagen, misschien wel weken) die je hier aan besteed hebt voor een zó mooi stukje werk.

Vanavond waren er bij de Zoom lezing 23 gebruikers!! aanwezig. Nadat iedereen, na de lezing, ook nog even z’n zegje had gedaan was de tijd dan ook zo voorbij.

Maandagavond, 13-12-2021, is er weer een Zoom bijeenkomst, iedereen is dus weer welkom, alleen ondergetekende is dan niet in Nederland, maar ik probeer wel vanuit mijn vakantie bestemming even in te loggen.

2 antwoorden op “Verslag RCAMF bijeenkomst op maandag 6 december 2021”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *