Radioexamen PD2EVE

“Jan, PD0AUQ vroeg me een stukje te schrijven over het behalen van mijn Novice examen.

          Dus bij deze:

Dit voorjaar ben ik begonnen met het lezen van het VERON boek ter voorbereiding op het N examen. Ongeveer elke week een hoofdstuk. Met het doel om samen met mijn partner(PD0JJG), de radio hobby op te gaan pakken. Evert maakte ons tijdens corona tijd enthousiast met de ronde van Amersfoort.

In het boek kwam ik af en toe onderwerpen en formules tegen die nieuw voor mij waren, en die ik niet helemaal begreep. Tijdens de avonden die we naar de Ridder gingen werd ik door de bezoekers ondersteund met ezelsbruggetjes, uitleg en inzichten. Lang, lang geleden deed ik al eens wiskunde en natuurkunde op HAVO niveau. In mijn werk kom ik ook frequenties tegen. Dus de basis was niet geheel nieuw. Het rekenen was toch echt oefenen weer, en het inzicht in schema’s, formules en de praktijk zijn duidelijk andere dingen. Ook mijn partner wilde de voor hem wat weggezakte kennis graag weer ophalen. Hij las mee en stimuleerde me door te gaan. Na het lezen van het boek ben ik proefexamens gaan maken. En bij de vragen die ik niet goed had ben ik de antwoorden en uitleg gaan zoeken. Op de Lichtmis kwamen we een boek met uitgewerkte N-examens, door PA4TON, tegen. Dat was fijn, want daar werd per rubriek ook uitgelegd waarom. Op de avonden bij RCAMF vonden we gezelligheid en kon ik me best concentreren. Er was steeds interesse en vriendelijke hulp. Zo kwam het dat ik het aandurfde om me op te geven voor het N-examen van November dit jaar.

Af en toe kijk ik naar de praktijkproefjes van de cursisten die bezig zijn met het voorbereiden op hun F examen. En twijfel dan of ik nog meer wil weten. Eerst gaan we ons storten op de praktijk. De antenne veilig en in orde krijgen om te kunnen zenden!

Als het goed is, hoor je binnenkort PD2EVE op de amateur frequenties.

73, Eef.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *