Vanavond, met 19 aanwezigen, was er weer een zoomlezing die gehouden werd door Jan (PD0AUQ) met als thema :
Voor de zoom-meeting begon was er een kleine ronde op 144.925 in DMR mode waarbij o.a. gebruik werd gemaakt van de eerder door ons aangeschafte Motorola’s. Werden deze apparaten ook eens gebruikt in de DMR mode.
Afgesproken werd om ‘s maandags voor aanvang van de meeting een korte DMR ronde te houden op die frequentie met tijdslot 1.
Tevens gaan we proberen om de ene maandag een lezing te houden en de maandag daarop een uitleg over lopende projecten. Voor nu is dat de verdere afbouw van de magnetic loop en de besturing met de verschillende mogelijkheden.
Lezing van Jan
Als 15 /16 jarige kwam Jan in aanraking met zendamateurs van de afdeling.
Sinds de jaren 70 werden er door zendamateurs, met name in het zuiden van het land, repeaters op de 2 meterband in gebruik genomen zo ook bij de afdeling, de twee meter repeater stond bij de uitspanning in Soesterberg en had de naam “De Pier”. Deze was voorzien van een zogenaamde “wurger”, een soort tijdslot die de spreektijd begrensde.
Voor veel gebruikers was dat een onding, gesprekken om deze te verwijderen liepen op niets uit.
Besloten werd om een andere repeater te maken en hiervoor een machtiging aan te vragen. Deze bleek echter niet meer beschikbaar, de nodige frequentieruimte was reeds door het Agentschap Telecom vergeven. In die tijd werd nog gebruik gemaakt van een 25 kHz raster.
Jan had inmiddels een 2 meter repeater geregeld die dus nog niet gebruikt kon worden. De resterende tijd werd gebruikt voor het verzamelen van de nodige onderdelen. Ook waren de nodige kristallen aanwezig om 145.1875 MHz te ontvangen en om op 145.7875 MHz te zenden.
Omdat “De Pier” er al was moest deze eerst verdwijnen om plaats te maken voor de andere, helaas ging dat niet zonder de nodige problemen.
Inmiddels werd via het Agentschap Telecom medegedeeld dat er op de 70 cm genoeg ruimte was zodat er op korte termijn een machtiging kon worden uitgegeven.
De 70 cm band was voor de meeste mensen een heel nieuw fenomeen, vandaar dat daar ook de nodige frequentieruimte vrij was. De benodigde machtiging werd aangevraagd en een maand later was deze beschikbaar, alleen de repeater nog niet.
De repeater was niet zo moeilijk te regelen maar met een goed duplexfilter was dat een andere zaak. Door Henk (PA0JMD) werd een duplexfilter gemaakt, wat op zich al een huzarenstukje was. Nadat er verschillende filters gemaakt en uitgeprobeerd waren kregen we de beschikking over een tekening van de Fa. Kathrein waar de afmetingen op stonden. De definitieve versie kon worden gemaakt. Deze functioneert nog steeds.
Echter, we wilden ook nog steeds op twee meter uitkomen. Inmiddels was er een andere raster indeling (12.5 kHz) gekomen en zodoende was er meer ruimte op de band ontstaan.
Er werd een project gestart om met de diodebrug van de Bosch KF161 een 12.5 kHz raster te maken. Dat lukte, dus dat probleem was ook de wereld uit.
Nadat de repeaters enige tijd bij Jan op de flat hadden gestaan met de roepletters van Henk leverde dit Henk een Gele kaart op . Ook sloeg de bliksem in op de antenne en deze was geheel weg . Gelukkig werd bij de blikseminslag alleen de antenne vernield en een glas C van het duplex Filter , de repeater was dezelfde avond weer summier in de lucht.
Niet veel later konden deze via via geplaatst worden op het voormalige ziekenhuis de Lichtenberg en daar waren de 2meter en 70cm repeater’s lang actief .
Later kwam Rient (PA3GXP) met een 23 cm repeater, deze antenne kreeg ook een plaats op de Lichtenberg.
Na enige jaren daar te hebben gestaan moesten de repeaters verdwijnen omdat de Lichtenberg gesloopt zou worden.
Een nieuw onderkomen werd gevonden bij het Berghotel, we schrijven nu 2016.
Tot op de dag van vandaag werkt alles daar uitstekend, inmiddels is Edwin (PA1EDL) de beheerder van de twee meter repeater en Erik (PE1RQF) van de 70cm en 23 cm repeaters.
Jan bedankt voor de boeiende lezing en duidelijke uiteenzetting over het ontstaan van het bovenstaande.
Vergeet het niet, komende maandag voor de zoom-meeting een kleine DMR ronde om ongeveer 19:30 uur.
Alle zendamateurs en belangstellenden, tot ziens en welkom op maandag 8 maart a.s.